UA-16322392-1
 Methyl B-12
gmp-logohalal-logoPrintul-21-cfr-part-111_0

Methyl B-12
1000 mcg / 100 пастили

980  МКД

Производот е на залиха

ИСБН: 056

Опис на продуктот

 

 • Здравје на нервниот систем
 • Неопходен за производство на енергија
 • Метилкобаламин

Витамин Б-12 е неопходен за производство на енергија од масти и протеини и е добро познат за неговата критична улога во синтезата на ДНК, како и кај хомоцистеинскиот метаболизам. Метилкобаламин е ко-ензимска форма на витаминот Б-12 која се покажа дека е особено критична во одржувањето на здрав нервен систем. Диететските извори се речиси исклучиво од животинско потекло (месо и млечни производи)
и дополнување со Б-12 може да биде особено важно за строгите вегетаријанци. NOW ® Methyl B-12 е вегетаријански / веган производ (не е од животинско потекло).

Состав                                      Количина во 1 доза:

                                                            1 пастила

% на дневни 

  вредности

Витамин Б-12 (како Methylcobalamin)        1 mg  (1000 mcg) 41.667%

 

Препорака за употреба: Земете 1 пастила 1 до 2 пати дневно. Изџвакајте ја таблетата или држете ја во уста додека не се раствори и голтнете.

Други додатоци: фруктоза, сорбитол, микрокристална целулоза, стеаринска киселина (од растителен извор), лимонска киселина, природен вкус и магнезиум стеарат (од растителен извор).

Не е произведено со пченица, глутен, соја, млеко, јајца, риба, школки или јаткасти состојки. Произведено во GMP капацитет кој произведува други состојки кои ги содржат овие алергени.

Вегетеријански/Веган. Кошер.

Предупредување: Само за возрасни. Консултирајте доктор доколку сте бремени или доилка, земате лекови или имате некаква медицинска состојба. Да се чува подалеку од дофат на деца! Пакетчето за свежина не е за јадење. Оставете го во шишенцето. Препорачаната дневна доза да не се надминува. Овој производ не е наменет за третман, превенција или лекување на специфична болест или состојба и не претставува замена за оброк. Чувајте го на ладно, суво место после отварање. Природни варијации на бојата може да се случат кај овој производ.

Потекло: САД, Производител: Now Foods, САД

 

Број и датум на упис во Регистарот на гранични производи11-536/2 од 20.02.2019.

Пред употреба на граничниот производ, внимателно прочитајте го упатството бидејќи содржи важни информации за Вас. Овој граничен производ се издава без рецепт. И покрај тоа, треба да го употребувате претпазливо за да Ви биде повеќе од корист.

Чувајте го упатството. Советувајте се со Вашиот фармацевт ако Ви се потребни дополнителни податоци.

 

За сите дополнителни информации и консултации, контактирајте не на нашиот телефонски број 02/32 46 000, секој работен ден од понеделник до петок од 8-16 h или на нашиот e-mail: info@trimeks.com.mk

Повеќе информации

 

ШTO E VITAMIN B-12?

Витаминот Б-12 (кобаламин) е витамин растворлив во вода кој е присутен во секоја клетка и игра важна улога во голем број биолошки процеси. Има клучна улога во нормалното функционирање на мозокот и нервниот систем преку синтезата на миелин и формирањето на црвените крвни зрнца. Вклучен е во метаболизмот на секоја клетка од човечкото тело, а особено влијае на ДНК синтезата, метаболизмот на масните киселини и хомоцистеинот.

Витаминот Б-12 се сретнува во повеќе форми од кои метил формата е најстабилна и најчесто се употребува како витамински додаток.

Витаминот Б-12 има важна улога во добивањето енергија од мастите, јагленохидратите и протеините, а учествува и во создавањето на црвени крвни зрнца. Овој витамин учествува во создавањето и одржувањето на миелинската обвивка (заштитна обвивка околу секоја клетка), со тоа се обезбедува брз пренос на нервните импулси.

ПОЛЕЗНОСТИ

 • Алцјахмер, деменција, когнитивно опаѓање и губење на меморијата
 • Мултипла склероза и други невролошки заболувања
 • Ментални болести (депресија, анксиозност, биполарно нарушување, психози)
 • Кардиоваскуларни болести
 • Потешкотии во учењето и развојни нарушувања кај децата
 • Спеткар на аутистични нарушувања
 • Автоимуни заболувања и имуна дисрегулација
 • Рак
 • Машка и Женска неплодност

Се препорачува при:

 • Вегетеријацни и вегани
 • Луѓе постари од 60 години
 • Луѓе кои редовно земаат средства против желудечни киселини
 • Луѓе кои примаат лекарства за дијабетис, како метформин
 • Луѓе со кронова болест, улцеративен колитис, целијакиа или синдром на нервозни црева
 • Жени со историја на неплодност и спонтани абортуси

 

 

За сите дополнителни информации и консултации, контактирајте не на нашиот телефонски број 02/32 46 000, секој работен ден од понеделник до петок од 8-16 h или на нашиот e-mail: info@trimeks.com.mk