fbpx

B-1
100 mg / 100 таблети

640  МКД

Производот е на залиха!

  • Здравје на нервниот систем
  • Поддржува производство на енергија
  • Здрави нервни ткива

Витаминот Б-1, исто така познат како тиамин, е член на семејството Б-витамини кој природно се наоѓа во житарки од зрна, грав, ореви, јајца и месо. Тиаминот е вклучен во бројни функции на телото, вклучувајќи ги нервниот систем и функционирањето на мускулите, проток на електролити во и надвор од нервните и мускулните клетки, метаболизам на јаглени хидрати и производство на хлороводородна киселина, неопходна за правилно варење.

Состав

Состав Количина во 1 доза: % на дневни
вредности
1 таблета
Тиамин (од Thiamin HCl) (Витамин Б-1) 100 mg 8333%

Други додатоци: целулоза, стеаринска киселина (од растителен извор) и магнезиум стеарат (од растителен извор). Не е произведено со пченица, глутен, соја, млеко, јајца, риба, школки или јаткасти состојки. Произведено во GMP капацитет кој произведува други состојки кои ги содржат овие алергени.

Без ГМО. Вегереријански/Веган. Кошер.


Препорака за употреба

Препорака за употреба: Земете 1 таблета дневно, со храна.


Предупредување

Предупредување: Само за возрасни. Консултирајте доктор доколку сте бремени или доилка, земате лекови или имате некаква медицинска состојба. Да се чува подалеку од дофат на деца! Пакетчето за свежина не е за јадење. Оставете го во шишенцето. Препорачаната дневна доза да не се надминува. Овој производ не е наменет за третман, превенција или лекување на специфична болест или состојба и не претставува замена за оброк. Чувајте го на ладно, суво место после отварање. Природни варијации на бојата може да се случат кај овој производ.

Потекло: САД, Производител: Now Foods, САД

Број и датум на упис во Регистарот на гранични производи12-4518/2 од 21.05.2021.

Пред употреба на граничниот производ, внимателно прочитајте го упатството бидејќи содржи важни информации за Вас. Овој граничен производ се издава без рецепт. И покрај тоа, треба да го употребувате претпазливо за да Ви биде повеќе од корист.

Чувајте го упатството. Советувајте се со Вашиот фармацевт ако Ви се потребни дополнителни податоци.

 

За сите дополнителни информации и консултации, контактирајте не на нашиот телефонски број 02/32 46 000, секој работен ден од понеделник до петок од 8-16 h или на нашиот e-mail: info@trimeks.com.mk


Повеќе информации

Витаминот Б-1, исто така познат како тиамин, е член на семејството Б-витамини кој природно се наоѓа во житарки од зрна, грав, ореви, јајца и месо. Тиаминот е вклучен во бројни функции на телото, вклучувајќи ги нервниот систем и функционирањето на мускулите, проток на електролити во и надвор од нервните и мускулните клетки, метаболизам на јаглени хидрати и производство на хлороводородна киселина, неопходна за правилно варење.

Витамин Б1 припаѓа на витамини растворливи во вода,кој игра посебна улога во метаболните прооцеси.

Кога ќе се внесе во организмот, се претвара во посебна супстанца тиамин пирофосфат кој се смета за најважен ензим за стабилна активност на нервниот систем, допринесува за одвивање на најважните процеси во мозочната кора, а со негова помош нервниот систем се збогатува со потребните хранливи материи.

Една од најважните функции на тиаминот е елиминација на млечната и пируватната киселина од организмот, ако не се лачат во доволни количини нервниот систем не ги добива есенцијалните хормони во потребни количини а тоа влијае на неговата работа.

Апсорпцијата на овој витамин во организмот го помагаат витамини од Б комплексот, витамин Ц и Е, сулфур, манган, а го одмагаат стрес, температура, никотин, кафе (хлорогенска киселина од кафето, танини од чајот), алкохол, школки. Естроген, сулфонамиди, хлорот од водата го уништуваат тиаминот, а поедини диуретици доведуваат до негово излачување од организмот.

ПОЛЕЗНОСТИ

  • Ја стабилизира мозочната активност
  • Го нормализира расположението
  • Зголемува ментални способности
  • Стимулира раст на коски
  • Подржува нормално функционирање на срцето